top of page

'VAN RUGPATIËNT TOT YOGADOCENT'

'Mijn verhaal'

avrielle-suleiman-GpVak9-cL6E-unsplash.j

Hallo, Ik ben Helen en ik kom uit een familie van rug patiënten. Sinds mijn 18e had ik regelmatig last van mijn rug. Ik “ging er doorheen” zoals men dat noemt.

 

30 jaar geleden kreeg je dan het advies van de huisarts om in bed te gaan liggen, zo min mogelijk te bewegen en vooral veel spierontspanners te gebruiken.

 

Ik herinner mij wekenlang in bed liggen, met vriendinnen die de kattenbak kwamen schoonmaken omdat ik dat eenvoudigweg niet kon. Naarmate ik ouder werd, werden de klachten frequenter net zoals mijn fysio bezoek en medicijn gebruik. Ik werd rugpatient en vond dat eigenlijk heel normaal.  

 

Mijn broers en zus waren het ook, en mijn moeders rug was het ergste. In 2014 ging ik voor het eerst naar een yogaschool, met mijn schoonzus. We zouden alle soorten yoga uitproberen en zien of we lid zouden worden. Zo deden we hatha, ashtanga, dru, himalya, vinyasa en poweryoga. En we deden ook mee met een lesje Critical Alignment Yoga, gewoon om te zien of het ons beviel.

 

Na alle lessen bleek zowel zij als ik de Critical Alignment Yoga lessen het fijnst te vinden. We schreven ons in op de yogaschool en gingen twee keer per week naar CAY, zoals we het al snel noemden. Een week of vier later, ging ik weer door mijn rug. Normaal gesproken was ik daar dan rustig een week of 3 zoet mee. Lopend als een bejaard vrouwtje strompelde ik dan rond.

'Lopend als een bejaard vrouwtje strompelde ik dan rond.'

pau clarrr.jpg

Tot mijn verbazing ging het deze keer echter veel sneller beter, na een dag of vier was ik ervan af.

Die zaterdag ging ik weer naar de yogales en ik vertelde de lerares over mijn blessure en mijn verbazing dat het zo snel over was gegaan. 'Dat komt natuurlijk door CAY,' vertelde ze ons, 'die heeft je geleerd je spieren te ontspannen waardoor je rug niet meer zo lang in een kramp blijft zitten.' Nu was ik helemaal verkocht.

 

Ik ging iedere week trouw naar de lessen Critical Alignment Yoga, kocht het boek van Gert van Leeuwen en schafte de materialen aan. Mijn rug reageerde dankbaar op al die aandacht en bleef recht.

 

'Mijn rug reageerde dankbaar op al die aandacht en bleef recht'

Toen kwam het moment dat onze plannen ooit naar het buitenland te verhuizen duidelijker werden, het werd Spanje. Tegelijkertijd met de zoektocht naar huizen, begon mijn zoektocht naar een Critical Alignment Yoga docent. Wat bleek, die waren er niet. Omdat ik nooit meer zoveel last van mijn rug wilde hebben, ben ik toen de opleiding gaan doen bij Gert van Leeuwen. Doel was om mijn eigen rugtherapeut te worden zodat ik mijn rug in goede vorm en pijnvrij kon houden.

 

'Doel was om mijn eigen rugtherapeut te worden'

Naar gelang de opleiding vorderde moesten we gaan oefenen met lesgeven en wat bleek?

Ik vond het heel erg leuk om te doen en hoorde al snel van mijn proefleerlingen dat het voor hen ook zo werkte. Het wegwerken van spanning doet iedereen goed.

Na onze verhuizing naar Alcoy, naar een prachtige oude boerderij midden in de natuur, vonden mijn man John en ik het zonde om al dat moois voor onszelf te houden. We bedachten dat we onze plek een aantal weken per jaar wilden delen met andere yogi’s.

We zijn zo blij jullie te mogen verwelkomen en deze prachtige vorm van Yoga met jullie te kunnen delen!

Liefs, Helen

mariola.jpg
mariola.jpg
mariola.jpg
bottom of page